zaterdag 6 april 2013

Determinatie



Stel, je bent een superleek.
In bijvoorbeeld: schelpen. Het is voor jou 1 pot nat. Weekdieren, schaaldieren, mollusken....
Beetje middelbare school kennis zit er wel en een likje verloren gegane academische wetenswaardigheden. Diep verstopt in de krochten van je brein.
Dan ontdek je een naslagserie, die je simpelweg moet hebben. "De Nederlandse Fauna". Deel 1 is redelijk makkelijk te verkrijgen. Deel 10 krijg je voor je verjaardag en dan wordt het tijd voor aflevering 2. Hey! Zoetwatermollusken! Wat leuk, daar weet ik helemaal niks van, spannend!
Klein probleempje, dit boek is niet meer te verkrijgen. Een speurtocht langs stenen en digitale verkopers levert niets op. Totdat je na weken een gouden tip krijgt. En warempel, een week later ploft de grote bruine envelop alsnog door de brievenbus.
Je bladert, leest en verwondert. Gastropoda en Bivalva. Oh ja! Maar halverwege de tweekleppigen is het ook wel weer genoeg. Zo terug de kast in, wie weet wanneer het te pas komt.

Snel. Twee maanden later kom je wat tegen op de Kardingermaar (zie blog "Dubbel"). Je neemt het mee en in een verloren uurtje determineer de gevonden kalkjes met de sleutel .Tot je eigen verbazing gaat dat redelijk soepel. De voldoening is enorm bij elke soortbepaling. Zelfs zo erg, dat je het wilt delen.

Dus bij deze:

grote diepslak (Bithynia tentaculata)

oorvormige poelslak (Radix auricularia)

zwanenmossel (Anodonta cygnea)

zwanenmossel (Anodonta cygnea) detail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten