donderdag 11 april 2013

Een hobby van….


Opstaan
Buiten teistert de oostenwind de natte takken van onze troosteloze tuin. De winter lijkt voorbij, maar stiekem ligt heel februari nog in de weg. De zon is net opgekomen, maar kan door het dichte wolkendek de aarde niet kleuren. Een druppel spat uitéén op het raam. Vele lotgenoten volgen. Het is grijs, grauw en koud. Zondagochtend, elk normaal mens trekt de kamerjas wat omhoog, stelt de thermostaat wat warmer en bezorgt zijn geliefde een ontbijt op bed. Ik niet.

Aankleden
De zoektocht begint in de logeerkamer. Tussen mijn voetbaltrainingsspullen ligt een thermo-shirt. Grijp. Een oerlelijk oud voetbalshirt. Grijp. Samen met een dikke broek, trui en kousen bereid ik me voor op een dagje buiten. Er staan twee locaties op het programma; Steenoventje Wirdum en de toren van de Aa-kerk. Heb ik alles? Zaklamp, koplamp. Check. Spiegel, camera. Volgend jaar misschien. Lunch? Check. Op stap!

Inventarisatie
Het steenoventje is het startsein van zo’n vier weken ‘wintertellingen’. Zie het een beetje als het Wimbledon van het vleermuisonderzoek. Een korte, intensieve maar interessante fase. Zelden kom je zo dicht bij deze harige muggenvangers. Acht man sterk wordt elk kiertje, hoekje en nisje onderzocht op aanwezigheid van vleermuizen. Elke ontmoeting met onze gevleugelde vrienden, hoe minimaal ook, is een wolkje van geluk. De experts zien aan een stukje oor of vlerk al welke soort het is. “Oh” en “ah” zijn veel gehoorde kreten. Maar niet te lang staren, dat werkt verstorend. Het vervallen object levert minder op dan de jaren ervoor.
De Aa-toren, normaal gesproken gesloten voor publiek, geeft meer voldoening. Etage voor etage worden de schuilplekken van vele dwergvleermuizen ontdekt. Een franjestaart zorgt voor opwinding. Deze soort zien we zelden in Groningen. Aan het einde van de middag zijn we bijna uitgeteld. Boven in de nok toch even naar buiten. Een blik over de Stad werpen. Het uitzicht is prachtig. De storm die in je gezicht beukt minder. Een oud roofvogelnest verwaait langzaam maar zeker. Maar wat een afsluiting van prachtige dag. Veel geteld en het is nog goed voor je netwerk ook! Elk jaar een dag of twee meelopen is genieten geblazen.

Uitnodiging
Vleermuisliefhebber en eens in voor wat anders? De dieren zijn nu echt goed zichtbaar. Voor de wintertellingen wordt geen specifieke ervaring geëist. Het is niet geschikt voor koukleumen en enig enthousiasme wordt altijd gewaardeerd.  Maar het is niet helemaal vrijblijvend, een gegronde interesse is wel vereist. Meer weten? Je weet me te vinden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten