donderdag 23 mei 2013

Circus

"Hooggeëerd publiek,

Met gepaste trots heet ik u welkom bij Circus Garganta Verde!"

"Zoals u wellicht weet staan we al jaren in allerlei wandelboekjes en hopen we onze reputatie meer dan waar te maken met de show die we u voor gaan schotelen. Echter, voordat we beginnen geef ik u een kort overzicht van wat u van ons mag verwachten. We beginnen lekker vroeg met een rustige vlakke wandeling, daarmee krijgt u de tijd om aan de omgeving te wennen. Daarna dalen we af in de kloof. Pas op, vooral 's ochtends kan het glad zijn. Halverwege krijgen de vale gieren een bezoek en op het moment dat u uitkomt, daalt u verder. Eenmaal beneden mag u zelf bedenken of u door wilt, maar de geplande voorstelling keert hier om en neemt dezelfde route terug. Houdt ook op de terugweg oren en ogen open. Bent u er klaar voor? Zie hier...."
Iberische Steenbok Capra pyrenaica
 "De Iberische Steenbok! Circus Garganta Verde houdt van verrassingen en schotelt u gelijk één van topstukken voor. Een compleet gezin houdt u nauwlettend in de gaten. Helaas moet de vader zich excuseren, zijn stemming is wat bokkig."
Iberische Steenbok Capra pyrenaica

"We vervolgen onze weg. Voor de oplettende kijker is er veel meer te bewonderen. Echter, u zult er wat moeite voor moeten doen. Hup door de knieën en verwonder!"
Ballota hirsuta

Linaria platycalyx

"Een pad dat officieel afgesloten is, maar speciaal voor u.... Ach, als u belooft u rustig te gedragen, dan doen we niet zo moeilijk. Aanschouw deze arena eerst globaal. Dan focus op de zonnige plekken en u ziet vanzelf de ongekende rijkdom dat zich aan het opwarmen is. U kunt kiezen. Wachten tot de thermiek warm genoeg wordt of doorgaan met de afdaling. Als u na één uur wachten ongeduldig wordt, voelt u vrij om alsnog te gaan."


"Laat u niet teveel afleiden door de indrukwekkende individuen die af en toe voorbij glijden. Kijk wederom naar beneden. Deze kalksteengronden herbergen zoveel moois in deze periode."
Blauw Guichelheil Anagallis arvensis

Cistus albidus

"Eenmaal bij de rotsen in de rivierbedding is het zaak om niet te lang stil te staan of te zitten. Onze geleedpotige vrienden zijn te enthousiast in het verwelkomen van gasten. Vooral de diptera kunnen hierin doorschieten. Vergeef het ze. Ook dit is een ontdekkingsparadijsje. Met als luidruchtige heersers, de alpengierzwaluwen."
Podarcis hispanica

Linaria tristis


"Wacht ook niet te lang met de klim terug. Het kan snel heel warm worden overdag. Daarnaast ziet u wellicht bloemen die u op de heenweg gemist heeft.

Chaenorhinum origanifolium
"U merkt nu dat onze aaseters echt wakker zijn geworden en massaal het luchtruim hebben gekozen. Als u geluk heeft, zweeft er één slechts 4 meter boven uw hoofd langs. Dichtbij genoeg om de luchtstromen te horen."

"Hoewel het lijkt alsof u het pad voor u zelf heeft, komt u toch sporadisch mede gasten tegen. Wees alstublieft hoffelijk, ze hebben ook moeite moeten doen om een vergunning te krijgen."
Groetbloemige Lavatera (Lavatera trimestris)

Convovulvus meonanthus

Tragopogon hybridus

Nigella papillosa

"Tenslotte, een afscheidsballade van onze Iberische Meerkikker. Hij doet uitgeleide van de wandeling. Helaas geen Spaanse mus, maar dat is de natuur; Onvoorspelbaar. We  hopen dat u genoten heeft en wensen u een prettige dag toe met veel tapas en zon. Tot ziens!"
Exosoma lusitanicum

Lijst (1e waarnemingen/*primeur):
Alpengierzwaluw (Apus melba)'*
Iberische Steenbok (Capra pyrenaica)*
Iberische Meerkikker (Pelophylax perezi)*
Podarcis vaucheri*
Exosoma lusitanicum*
 

Blauw Guichelheil (Anagallis arvensis)*
Gewone Rolklaver (Lotus corniculatus)*
Echte Tijm (Thymus vulgaris)*
Grootbloemige Lavatera (Lavatera trimestris)*
Ballota hirsuta*
Linaria platycalyx*
Cistus albidus*
Chaenorhinum origanifolium*
Linaria tristis*
Arenaria retusa*
Rumex bucephalophorus*
Raphanus raphanistrum*
Nigella papillosa*
Acinos alpinus*
Bartsia trixago*
Centaurea pullata*
Convolvulus meonanthus*
Tragopogon hybridus*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten