dinsdag 28 mei 2013

Vergane glorie

Het fiatje tuft door naar het noorden. Er is nog een open eindje. Acinipo, Ronda de la Vieja of hoe het ook mag heten. Het ontvangst is bijzonder. Een scootertje op de parkeerplaats. Geen wachtrij, geen toegangsloket, Oh ja, toch wel. Er zit ook nog iemand in! We hoeven niks te betalen, het knikje zegt voldoende. Enigszins verbouwereerd bekijken we het terrein. Eerste indruk; een groot veld met grote alleenstaande bulten steen. Geen borden of onderhouden paden. Twee andere bezoekers komen we tegen. We kijken elkaar aan als de enige vier levende wezens die voor het eerst een ontmoeting hebben op mars. Het geeft een surreëel gevoel.

Zie hier de crisis in beeld. Spanje moet ook in historie keuzes maken en kiest er voor dit te laten vervallen. Eén vrijwilliger die zijn vrije tijd opoffert om alleen in een hokje te zitten.

De tweede indruk laat wat meer nuance zien. Er zijn vervallen behuizingen en de omgevallen gespannen draadjes geven een beeld van vergane glorie. Een bijzonder gezang weerklinkt uit de bosjes. Waarschijnlijke een Sylvia spp., maar het blijft nauwkeurig verstopt.

We lopen de heuvel op. Het amfitheater staat als enige fier overeind. Een tapuit bewaakt het, maar wil niet op de foto. Het uitzicht over de vallei is waanzinnig en ondanks de desolate sfeer genieten we. Het andere duo is verdwenen. De wind nodigt echter uit om weer af te dalen. De hoogtepunten zijn al voorbij. Een thekla leeuwerik zwaait ons uit. Een beetje in verwarring rijden we terug naar Montejacque.
Theklaleeuwerik Galerida theklae

Lijst (1e waarnemingen/*primeur):
Theklaleeuwerik (Galerida theklae)*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten