maandag 20 mei 2013

Ronda

"For whom the bell tolls!"
Het basgitaar riffje maalt in mijn hoofd. Een metalnummer geïnspireerd door een boek, geïnspireerd door een brug. Ernest Hemmingway schijnt verliefd te zijn geworden op dit kleine plaatsje en dat heeft onder andere een pennenvrucht opgeleverd dat zich tot één van de 100 beste boeken ooit mag scharen. Nooit gelezen, maar ik ben benieuwd.

We rijden toch niet via de mooie kant Ronda binnen. Was het nu de 3e of 4e rotonde? Jammer dan. Vanaf de parkeerplaats via een winkelstraat naar de beroemde Puente Nuevo. De brug is groot, maar het ravijn is minstens net zo spectaculair. Hoewel ik graag wil uitweiden over de geschiedenis en cultuur van Ronda, doe ik het niet. dit blijft nog steeds een natuurblog, nietwaar?
Alpenkraai Phyrrhocorax phyrrhocorax

De alpenkraai verwelkomt ons krassend bij de trap. Voor twee euro mag je een kijkje nemen.
Dan pas krijg je een goede indruk van de pracht en praal van deze natuurlijke wanden. De Tago de Ronda geeft veel, maar nog niet alles prijs. Groenlingen, rotsduiven en huiszwaluwen zijn de eerste aandachtstrekkers. We lopen al slalommend door de Japanners (of toch Chinezen?) richting Arco Arabe. Prachtige pleintjes en steegjes begeleiden ons naar een afdaling in de kloof. Het onverharde pad leidt onder de brug door. Al turend spot ik de Vale Gierzwaluw. Borage nodigt uit om door de knieën te gaan. Het pad loopt verder, maar we gaan terug. Niet te ver afdwalen van de beschaving, dit keer.
Bernagie Borage officinales

Sierlijk vliegt het voorlangs. Is dat...? Verrekijker! Ja, een oranje buikje en net iets ander vluchtsilhouet. De kleine torenvalk! En verdwijnt in een scheur van de rots. Ze zitten er, maar het is altijd prettig om ze dan ook te zien. Het blijft bij deze ene keer.
Groenling Chloris chloris

Ach, het is een soort stadsecologisch toerisme dat ook wel wat heeft. Wel de aandacht erbij houden bij al dat moois wat er nog meer te zien is. Plaza de Toros is niet 'mooi', wel imponerend. Alameda heeft gigantische vergezichten en is geschikt om hoogtevrees te kweken. We komen een grauwe vliegenvanger tegen en via allerlei plazas en tapas sluiten we af bij het Moorse herenhuis Palacio de Mondragon, heden Gemeentemuseum. Ik snap best dat Ernest hier lang heeft gezeten.
Echte Salie Salvia officinalis


Lijst (1e waarnemingen/*primeur):
Rotsduif (Columba livia)
Groenling (Chloris chloris)
Kleine Torenvalk (Falco naumanni)*
Grauwe Vliegenvanger (Muscicapa striata)*

Bernagie (Borage officinalis)*
Echte Salie (Salvia officinalis)*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten