zondag 19 mei 2013

Flipper

De Zuilen van Melqart. Of Hercules, zo u wilt. Het einde van de wereld. Hier had je bij willen zijn 5 miljoen jaar geleden. Toen de reeds opgedroogde Tethys zee van nieuw water werd voorzien. Door aardbevingen brak de natuurlijke dam op dit punt en zo'n 65 km3 per dag denderde het bassin in (klein vergelijk: Victoria watervallen: ~ 0.72 km3 per dag). De Middellandse Zee was geboren.
Links: Europa                                              Rechts: Afrika

Zowel uit cultureel, prehistorisch, historisch, geografisch, logistisch èn biologisch oogpunt is dit een soort bedevaartsoord. Alles komt hier samen. In- en uitstroom oceaanwater, menselijk vrachtverkeer, maar ook de grote zeezoogdieren laten zich hier zien. De straat van Gibraltar is zelf niet zo diep en ten oosten daarvan duikelt de bodem naar waanzinnige diepten. Echter, de onderstroom komt hier juist omhoog en brengt relatief veel nutriënten. Met als gevolg een biologische hotspot met de straat als landschappelijke trechter.

Dus, naar Tarifa. Via de zuidoost kust zijn er twee opties. Een tolweg of een snelweg met rotondes. Voor elke euro besparing komen er 3 rotondes, u mag kiezen. Hoe dichter bij de kust, hoe minder wolken. De Gibraltar rots is imposant, maar zodra we dichter bij ons doel komen, is de Marokkaanse overkant te zien. Daar zegt u U tegen.
Dit alleraardigste kustplaatsje herbergt 3 drie walviskijk organisaties. Eén claimt non-profit te zijn, FIRMM. Een introductiepraatje in het Duits, Spaans of Engels. Genoeg opties.


Na een half uur varen is het raak. In allerijl wordt de boot gekeerd en de opwinding is voelbaar. Potvis! Met volle snelheid varen om zo dichtbij mogelijk te komen. Vlak voordat de kolos onderduikt is de sproeier zichtbaar. De brede staartvin wuift vaarwel en dan is het voorbij. Wat een begin!
Terug naar de ondiepere gedeeltes. Vrij snel komen de grienden. Het wordt een show van een ruim een uur. Kleine families laten zich afwisselend zien en op sommige momenten is de boot omringd door tientallen exemplaren. Het is een spektakel, dat snel aangevuld wordt met enkele tuimelaars.
Griend Globicephala melas

Tuimelaar Tursiops truncatus

Hoeveel flippers wil je hebben? Fotograferen op zee blijkt nog altijd lastig. Ondanks alle halve en onscherpe beelden is het een feest voor de camera en voor het oog. Alle 50 opvarenden zijn euforisch, wat een bizarre sfeer geeft. Uiteindelijk is de magie voorbij en begint de terugvaart. De passerende maanvis krijgt niet de aandacht die het verdiend en vlak voor de haven neemt een Kuhls Pijlstormvogel afscheid. Waanzinnig.

Alle opgedane indrukken bezinken met tapas op het gezellige plein van Tarifa. Ongevraagde muzikale omlijsting, die dit keer wel goed is! Geen tijd meer om naar Gibraltar te gaan. Niet getreurd, de dag is al prima zo. Twee-en half uur terugrijden naar de bewolking gaat in een roes.

Lijst (1e waarnemingen/*primeur):
Potvis (Physeter macrocephalus)*
Griend (Globicephala melas)*
Tuimelaar (Tursiops truncatus)*
Maanvis (Mola mola)*
Kuhls Pijlstormvogel (Calonectris borealis)*

Centranthus macrosiphon* 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten