zaterdag 18 mei 2013

Pueblo blanco



Akkerklaver Trifolium aureum
We verkennen vandaag het kenmerk van de omgeving. Witte dorpen. Een rondrit langs de omliggende bevolkingsclusters, de ideale manier voor een eerste kennismaking met het gebied. We kiezen de kalksteen formaties van Grazalema. Voor het eerst de MA8403, slingerend naar de provinciale richting Sevilla. Kurkeiken wuiven ons toe en ik wil bij elke bocht stoppen. Doorrijden! Stukje hoofdweg duurt niet lang en we duiken de A372 op. Leeuweriken (welke soort!?) blijven treiterend dichtbij de berm. Meanderend bereiken we een half uur later de natste plek van Spanje. De aanrit is geniaal. Eenmaal in het dorp stoppen we gelijk bij de eerste de beste parkeerplek. De portiek vliegt open en we worden verwelkomd met een ijzige wind. Het zonnetje breekt voorzichtig door, maar kan de stenen niet verwarmen. Oef, valt tegen. Trui maar aanhouden. 

Een rondje lopen. Tja, is dit het nou? Enigszins gehinderd door de winterse taferelen wordt de Fiat weer snel opgezocht. Op weg naar Zahara.  CA9104 heet de weg en de volgende stop is een mirador (panoramapunt) bij Puento de las Palomas (1100 meter). Het uitzicht is verbluffend, maar het lijkt alsof we in Siberië zijn. 

Zahara de la Sierra. Het breekt wat op en de afdaling is fenomenaal. We bezoeken de restanten van het kasteel en de toren. In het Spaans klinkt het een stuk beter: Castillo y Torre. Bijna het gehele dorp ligt in de luwte en dat maakt alles gelijk een stuk aangenamer. We maken hier een flinke wandeling. Kraaiachtigen die als krassende stuntpiloot optreden: Alpenkraaien, nice! Maar als we goed in de berm kijken, dan zien we nog meer leuks. Een kleine impressie:
Prei Allium ampeloprasum
Sedum mucizonia

Weegbreeslangenkruid Echium plantagineum

Konijn Oryctolagus cuniculus

Groot Kaasjeskruid Malva sylvestris


Verbascum giganteum

Bruin zandoogje Maniola jurtina

Vink Fringilla coelebs
 Dit habitat is met wat fantasie een maquis te noemen. Of matorral, zoals de Spanjaarden prefereren. Zo dicht bij de beschaving natuurlijk niet het ruige werk, maar voor een eerste trip zeer welkom.
Vale gier Gyps fulvus

Zahara de la Sierra

De gier scheert over zijn discipelen. Een typisch oud vrouwtje vraagt Sabine om begeleiding naar beneden. Waarom vergeet ik daarvan een foto te nemen? De tijd dwingt ons om verder te gaan. Op naar Olvera. Ook deze weg is schitterend. Het is ongekend hoe weinig verkeer we tegen komen. Bij een rivierpassage zit een bijeneter op het hekje van de brug. Hij toont ons zijn vliegkleuren op het moment dat de camera tevoorschijn komt. Olvera wordt niet gehaald. 
Olvera, bij Puerto Cabañas
Vlak voor het dorp is de weg opgebroken en keren we onverrichte zake terug. Dan maar via een omweg. Het is geen straf, A384. Setenil is de volgende stop, 1,5 uur later. Huizen onder rotsen. Moeilijk voor te stellen. We rijden het dorp al uit voordat we erg in hebben. Keren, parkeren en maar lukraak naar beneden lopen. De steile weg mondt uit toch een soort dorpsplein. Café onder de rots, geinig, maar het indrukwekkendst zijn toch de huizen iets verderop. Het wordt openlijk verwaarloosd en we wanen is in een kleine achterbuurt. Bizar gezicht, bizar sfeertje. 

Het nodigt niet uit om heel lang te blijven. De uurwijzers kruipen richting de 6. We haasten ons naar Acipino. Eenmaal onderweg realiseren we ons dat deze bezienswaardigheid al gesloten is. We schuiven deze op. Terug in Montejaque sluiten we de dag af met het Songfestival (moet ook gebeuren) en eigengemaakte pasta met zalm. Improvisorich goed!

Lijst (1e waarnemingen/*primeur):
Akkerklaver (Trifolium aureum)*
"Vetkruid" (Sedum mucizonia)*
Rotssnavelkruid (Umbilicus rupestris)*
Prei (Allium Ampeloprasum)*
Weegbreeslangenkruid (Echium plantagineum)*
Groot kaasjeskruis (Malva sylvestris)*
"Helmkruid" (Verbascum giganteum)*

Konijn (Oryctolagus cuniculus)*
Vink (Fringilla coelebs)
Bruin Zandoogje (Maniola jurtina)*
Bijeneter (Merops apiaster)*
Alpenkraai (Pyrrhocorax pyrrhocorax) *



Geen opmerkingen:

Een reactie posten